Copiii vulnerabili, lăsați să aștepte. Singurul proiect din PNRR dedicat lor și supravegheat de Ministerul Familiei, amânat a patra oară

de: Ana Anițoiu
19 08. 2023

Copiii vulnerabili din țară sunt lăsați din nou să aștepte. Singurul proiect din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ce le este dedicat lor și care este supravegheat de Ministerul Familiei a fost amânat pentru cea de-a patra oară.

Motivul amânării

Proiectul vizează înființarea a 150 de centre de zi pentru copii aflați în risc de separare de părinți, inclusiv copii cu dizabilități. În cadrul acestuia urmează ca părinții și copiii să primească sprijin și consiliere.

Acest proiect a fost întârziat de trei ori în timpul mandatului Gabrielei Firea. Ultimul ordin ministerial a fost publicat în Monitorul Oficial chiar în ziua demisiei acesteia, după izbucnirea scandalului căminelor groazei.

În ciuda amânărilor de până acum, proiectul va suferi o nouă amânare, cea de-a patra. Actualul ministru al Familiei, Natalia Intotero, a menționat că această amânare este cauzată de demisiile din echipa de conducere.

Aceste demisii au îngreunat procesul de evaluare, iar ministrul Natalia Intotero a menționat că se fac eforturi pentru aducerea de specialiști pentru a continua această activitate.

Când ar trebui să intre proiectul în linie dreaptă

Ministrul Intotero a precizat că termenul pentru evaluarea celor 180 de cereri de finanțare depuse pentru acest proiect a fost prelungit cu două luni, adică până în septembrie și octombrie.

Proiectul ar trebui să intre în linie dreaptă până la finalul anului 2024. Până atunci este prevăzută implementarea construcției sau reabilitării spațiilor, angajarea personalului, echiparea și punerea în funcțiune a acestor centre.

În ceea ce privește valoarea și finanțarea proiectului, alocarea financiară pentru înființarea rețelei de centre de zi este de 50.270.000 de euro.

Aceasta urmărește crearea de servicii sociale pentru copiii aflați în situații de risc, inclusiv copii cu dizabilități, prin furnizarea de servicii de recuperare și sprijin pentru părinți și copii.

Cea mai mare sumă eligibilă pentru un proiect este de 330.000 de euro, excluzând TVA, pentru 145 de structuri construite cu o eficiență energetică aproape optimă.

Pentru cinci clădiri ce vor respecta obiectivele privind consumul redus de energie primară, cu cel puțin 20% sub cerințele pentru clădirile a căror eficiență energetică este aproape de zero, conform normelor naționale, suma maximă este de 484.000 Euro, excluzând TVA.

Rata de finanțare asigurată prin intermediul PNRR reprezintă 100% din costurile eligibile ale proiectului, fără a include TVA.